Jdi na obsah Jdi na menu

Hrášková polévka

11. 5. 2020

Hrášková polévka

Suroviny:

  • Mražený hrášek – 350 g bez-nazvumm.png
  • Řepkový olej (na smažení)
  • Cibule 1 ks
  • 1 větší brambora nebo lžíce hladké mouky
  • Sůl
  • Zeleninový bujón
  • Pepř
  • Majoránka
  • Česnek (3-4 stroužky)
  • Krutonky
  • Rostlinná smetana (není nutná) 

Postup přípravy: 

  1. Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.
  2. Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje. Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.

Zdroje: https://www.google.cz/search?q=hr%C3%A1%C5%A1kov%C3%A1+pol%C3%A9vka&sxsrf=ALeKk00KvmjpYa6msG1Kr9dD_g7lc6gLJw:1589199422364&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjI76-Y5avpAhXPCuwKHX6QC3cQ_AUoAXoECAwQAw&biw=1366&bih=655